Van Watervlietstraat 65
2274 JX Voorburg

+31 (0)70 38 63 972
info@hergenschuringa.nl

menu

Voor wie?

De compassietraining is bedoeld voor allen die reeds een mindfulness training hebben gevolgd óf individueel of anderszins tenminste een half jaar ervaring hebben opgedaan met het trainen van mindfulness-vaardigheden.

Het is met name zinvol voor diegenen die merken dat zij regelmatig met zichzelf in conflict zijn, een lage dunk hebben van zichzelf of gebukt gaan onder zelfverwijt of schaamte.

Zodra we onszelf compassie schenken, zal de strakke knoop van het negatieve zelfoordeel oplossen en plaatsmaken voor een gevoel van vredige, verbonden acceptatie.

Bij het beoefenen van compassie is het relevant om jezelf de volgende vragen te kunnen stellen:

  • Wat voor punten zijn er waarop jij jezelf meestal beoordeelt en bekritiseert: uiterlijk, carriere, relaties, je ouderschap, enzovoort?
  • Wat zeg je tegen jezelf wanneer je een onvolmaaktheid ziet of een fout maakt: scheld je jezelf dan uit of sla je een wat vriendelijker, begripvoller toon aan?
  • Als je heel erg kritisch bent, hoe voel je je dan?
  • Wat zijn de consequenties van zo'n hardvochtige houding tegenover jezelf? Word je er gemotiveerder van of voel je je eerder ontmoedigd en gedeprimeerd?
  • Hoe zou je je voelen, denk je, als je jezelf echt zou kunnen accepteren zoals je bent? Jaagt die mogelijkheid je angst aan, vind je het hoopgevend, af allebei?


Hoe reageer je gewoonlijk op de problemen die zich in het leven voordoen?

  • Hoe behandel je jezelf als je in het leven op problemen stuit? Heb je de neiging om gewoon te negeren dat je het moeilijk hebt en concentreer je je uitsluitend op het oplossen van het probleem óf maak je pas op de plaats om jezelf troost en zorg te bieden?
  • Heb je de neiging om je te laten meeslepen door het drama van moeilijke situaties, waardoor je er een groter probleem van maakt dan nodig is óf heb je de neiging de zaken in een uitgebalanceerd perspectief te blijven zien?
  • Heb je de neiging je van anderen afgesneden te voelen als er dingen fout gaan, en heb je dan het irrationele gevoel dat anderen het beter hebben dan jij óf probeer je de gedachte vast te houden dat iedereen weleens problemen meemaakt in het leven.

 

Ik geef mindfulness- en compassietrainingen in Voorburg (ook te bereiken vanuit Leidschendam, Voorschoten, Wassenaar, Rijswijk, Den Haag, Delft, Zoetermeer).   Daarnaast geef ik deze trainingen ook in Gouda (ook te bereiken vanuit (Moordrecht, Zwijndrecht, Waddinxveen, Boskoop, Bodegraven, Reeuwijk, Nieuwerkerk a/d IJssel).