Van Watervlietstraat 65
2274 JX Voorburg

+31 (0)70 38 63 972
info@hergenschuringa.nl

menu

Ervaringen deelnemers training

Hieronder staan een aantal ervaringen van deelnemers aan de trainingen in Voorburg en Gouda.

Het volgen van de mindfulness-training bij Hergen heeft mij veel gebracht. Het belangrijkste is dat ik op de doordeweekse dagen in staat ben om bij stress of spanning via ademhaling en verschillende oefeningen tot een vrijere gedachtengang te kunnen komen. De gerichte aandacht die onstaat zorgt dan voor meer rust en vertrouwen. Ik zou het eigenlijk aan iedereen aanraden die gemotiveerd is om te groeien en met een milder oordeel door het leven te gaan.

Hergen neemt volop de tijd om je goed voor te bereiden op wat je kunt verwachten. Ik voelde zijn betrokkenheid bij de cursisten. Door zijn grote ervaring kan hij putten uit veel voorbeelden en beproefde methoden. Wat me meeviel was het werken in een groep. Ik had daar geen ervaring mee. Het delen van ervaringen zonder dat de deelnemers elkaar gaan corrigeren, vond ik waardevol. Een ander kan soms net de juiste woorden vinden, waar je zelf naar zoekt. Samen de oefeningen doen werkt stimulerend. Al met al vind ik de opzet en de begeleiding bij Hergen bijzonder prettig en professioneel.

Anco, Delft

 

Wat me vooral aanspreekt bij mindfulness is het gericht aandacht geven. Voor mij was het een eyeopener te merken hoezeer gerichte aandacht kan leiden tot meer ruimte in mijn hoofd om rustiger met situaties in het dagelijks leven om te gaan.

Zweverig? Welnee! Ik zag het als een training voor elke dag. En dat is veel, elke dag trainen? Welnee. Vanaf dag 1 heb ik het ingepast in mijn leven, net als tandenpoetsen. Ik ben er nog steeds verbaasd over dat dit is gelukt. En het loont, want door trainen word je beter.

Wat is dan beter?  In mijn geval betekent het dat ik moeilijke gesprekken met meer vertrouwen tegemoet treed, dat ik dagelijks mini-aandachtsoefeningen doe die me scherp houden, dat ik geleerd heb dat ik mijn gedachten kan sturen in plaats van ze toe te staan alle kanten op te tollen. En passant kijk ik ook (weer) met veel meer aandacht naar de natuur om me heen. Die vaardigheid wil ik niet meer missen en daar besteed ik graag elke dag tijd aan. Tijdens de cursus leerde ik veel van de rustige en vooral open manier van coachen die Hergen heeft. Ook van de andere cursisten heb ik veel geleerd. We worstelden, zeker in het begin natuurlijk met dezelfde dingen en konden daarover lachen met elkaar. Voor mij onmisbaar want humor is sowieso al de basis van mijn leven.

Bernadet, Gouda

 

De Mindfulnesstraing bij Hergen is een aanrader en kenmerkt zich door grote zorgvuldigheid. Door zijn nuchtere aanpak, openhartigheid en humor weet hij tijdens de trainingsavonden altijd een goede sfeer te creëren.

Voor aanvang van de training is er een kennismakingsgesprek waarin je verwachtingen worden besproken en Hergen eventuele vragen kan beantwoorden.

De inhoud van de trainingsavonden en ook de stiltedag hadden een zorgvuldige opbouw en er was  een goede balans tussen theorie en praktijk. De uitgereikte CD’s en cursusmap zijn zorgvuldig samengesteld en de inhoud sluit goed aan bij de oefeningen tijdens de praktijkavonden. Samen vormen zij een goede basis om zelf te oefenen en de ervaring met de meditatieoefeningen verder uit te bouwen.

Omdat de groep niet zo groot was (8 personen) was er voor de inbreng van iedereen voldoende aandacht en ruimte.

Mindfulness en de meditatieoefeningen hebben mij meer rust gegeven in mijn leven en vooral mijn werk. Door de bewustwording van gedachten en gevoelens en het besef hoe deze elkaar beïnvloeden, lukt het mij veel beter bij mijzelf te blijven en mij niet op hol te laten brengen door mijn omgeving.

JL,  Gouda

 

Een ander mens worden door een cursus mindfulness te volgen? Nee, eigenlijk juist niet. De drie cursussen die ik volgde, hebben me juist geholpen dichter bij mezelf te komen, door gevoel toe te laten en bewuster te ervaren...
Met mildheid naar verschillende facetten van mijn leven te durven kijken en ook de minder fijne gevoelens niet weg te duwen maar te laten voor wat ze zijn.


Het heeft me geleerd om (meestal) minder haastig te leven en niet steeds bezig te zijn met een volgend punt op mijn agenda.
Mediteren en ademhalingsoefeningen, bodyscan, het heeft geholpen om niet alleen naar morgen uit te kijken maar bewust te zijn van NU.
Een helpende factor daarbij is de trainer, Hergen Schuringa, die naar mijn mening met integere ernst en inzet als het moet en met humor als het kan mij veel heeft geleerd.
Kortom, ik gun iedereen eenzelfde training Mindfulness!

Ellen,  Delft


Wat betekent Mindfulness voor mij?
Ik heb geleerd om regelmatig bewust tijd vrij te maken om alleen met mezelf bezig te zijn.  Dit geeft me een gevoel van rust en ruimte. Ik zet al het andere op afstand en het is zoals het is.
Ik ben iemand die moeilijk uit mijn hoofd weg kom. Er zijn altijd gedachten, gedachten, gedachten. In de Mindfulness training heb ik geleerd dat je niet in die gedachten hoeft te blijven hangen. Je kunt er als het ware naast gaan staan. Ze gaan niet weg, ze blijven, maar je kunt leren ze minder aandacht te geven.
Het moeilijkste vond ik en vind ik nog steeds om de discipline op te brengen om elke dag te mediteren. De ene week lukt dat beter dan de andere.

Ricky,  Gouda


Hergen heeft een helder verhaal en brengt het met een vleugje humor in een prettig tempo. Er is ruimte voor een persoonlijke noot maar hij blijft to-the-point.  Zijn nuchtere kijk sluit naadloos aan op de technieken. Ze zijn eenvoudig en overal en op elk moment toe te passen. Letterlijk, want je ademhaling is de basis en daarmee is de cursus perfect te integreren in je dagelijks leven.  Stress? Angstgevoelens? Het kan, maar hoeft niet..   
Mindfulness is voor mij een verrijking, een extra zintuig for life!

Martijn,  Gouda


Door de Mindfulness training ben ik beter in staat om situaties te accepteren zoals ze zijn. Als ik een keer slecht geslapen heb of ik voel me een keer niet zo goed, dan maak ik me daar minder druk om.
Met het geleerde tijdens de training kan ik wat meer bij mezelf blijven in het contact met anderen, waardoor ik minder snel leeg loop.   Door de meditatie-oefeningen te blijven doen, krijg ik meer rust in mijn hoofd en lukt het beter om de dingen van een afstand te bekijken.

Marianne,  Voorburg


Soms kom je in je leven op een kruispunt waarbij je weet dat simpelweg rechtdoor blijven lopen voor jou geen optie meer is, ook al voelt dat nog zo bekend en vertrouwd. Zo'n moment was voor mij aangebroken. Ik kon niet meer om de vraag heen: ga ik door met overleven, zoals ik van jongs af aan gewend was, of kies ik ervoor om daadwerkelijk te gaan leven? Ik koos voor het laatste. Daarmee koos ik ervoor om minder vanuit mijn hoofd te gaan leven en meer vanuit mijn hart en mijn gevoel. Dat gevoel zat goed verstopt, veilig weggeborgen. Mindfulness leert mij om juist mijn gevoel weer op te zoeken, om me bewust te worden van mijn gevoelens en ze te accepteren zoals ze zijn. Het leert me ook om milder te kijken naar mezelf en mezelf te accepteren zoals ik ben. Door dit groeiende bewustzijn handel ik minder op de automatische piloot en ervaar ik een veel groter gevoel van vrijheid dan voorheen. Ik word niet meer geleefd, ik leef!

Jacqueline,  Zoetermeer


Ik ben de mindfulnesstraining gaan doen op een crisismoment in mijn leven. Een moment waarop ik me realiseerde dat ik veel te ver was afgedreven van mijzelf, van mijn gevoelens, en dat ik mijn leven liet bepalen door anderen, niet meer wist wat ik nu echt wilde en belangrijk vond en ik kampte met depressieve buien.
Ik vond het mediteren in het begin echt moeilijk, maar heb me goed gehouden aan het advies van Hergen om de dagelijkse oefeningen ook echt te doen en dat 8 weken vol te houden. De sfeer in de groep was prettig en al snel vertrouwd. Je mag iets over jezelf vertellen, maar hoefde niet. Alles was goed en nergens hing een oordeel aan.
De training heeft mij veel opgeleverd: ik luister beter naar mijn lichaam, probeer minder dingen tegelijk te doen en meer aandacht te geven aan situaties en gesprekken. Ook ben ik minder oordelend geworden over  mezelf en over anderen en durf  ik beter naar mijn gevoel te luisteren.
Het mediteren ben ik na de training veel minder gaan doen maar dat vind ik ook niet zo erg. Ik ben anders gaan leven en probeer dat vast te houden. Daarom doe ik nu ook maandelijkse herhalingsbijeenkomsten.

Angélique,   Rotterdam


In het kader van een neurologische ziekte heb ik chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Ik heb periodes gehad van ontkenning, waarin ik vaak over mijn grens ging, afgewisseld door periodes waarin ik teveel door mijn klachten in beslag werd genomen, wat leidde tot passiviteit.
Mindfulness leert mij goed naar mijn lichaam te luisteren zonder te oordelen en zonder door mijn klachten te worden opgeslokt. Dit heeft mij meer balans gegeven in mijn doen en laten.
Het meer aandacht hebben voor het moment zelf en minder op de 'automatische piloot' leven, geeft mij rust en meer voldoening.
Verder heeft de training mij handvatten aangereikt om het vele piekeren te doorbreken.

Margot,  Voorburg


Aangesproken door mindfulness: leven met meer aandacht en acceptatie, ben ik de training bij Hergen Schuringa gaan volgen.
Nieuwsgierig of mindfulness mij zou passen. En vanuit het verlangen om rustiger en met minder gedachten en strenge opvattingen over hoe alles zou moeten, te leven.
De training verraste mij door de pragmatische aanpak. Zonder al te veel theoretische bespiegelingen, maar gewoon door te doen: het ervaren van stil worden, en dat wat zich aandient op een meer accepterende manier tegemoet te treden.   ....Er is wat er is.....
Ik werd me bewust van mijn neiging om dagelijkse, stressvolle bezigheden en  lichamelijke ongemakken uit de weg te gaan. En ook mijn neiging  te anticiperen op wat komen gaat en bezig te zijn met het houden van controle.
De mindfulness training heeft me veel gebracht. Meer rust en energie, meer leven vanuit een 'stille kern' die hoe groot de moeite, de drukte, het ongemak ook is, toch onverstoorbaar blijkt.
Ben ook na de training nog veel bezig met oefenen, mezelf de tijd en rust te geven en dus vooral af en toe stil te staan. Op zich geen makkelijke opgave, maar zeer de moeite waard!

Petra,  Rijswijk


Ik heb een druk bestaan en vaak een druk hoofd. In de mindfulnessoefeningen vind ik rust. Soms lukt het me zelfs om stilte in mijn hoofd te ervaren. Daarna heb ik echt het gevoel dat ik even vakantie heb gehad. Over het algemeen ben ik dankzij mindfulness ontspannener. Als er toch sprake is van spanning, merk ik dat eerder op en kan ik daar beter mee omgaan dan voorheen. De begeleiding van Hergen ervaar ik als waardevol en plezierig. Hij benadert mensen en ervaringen met mildheid en humor.

Margreet,  Gouda


Mindfulness betekent voor mij met name: geborgenheid en rust vinden in mezelf.
Door middel  van de training MINDFULNESS en de individuele sessies bij Hergen Schuringa, heb ik geleerd dat er naast de ratio ook een gevoelsleven bestaat. Ik leefde veelal op wilskracht (moest veel van mezelf), zonder acht te slaan op hetgeen mijn lichaam hierin aangaf. Daarbij piekerde ik veel, wat gevoelens van angst naar boven bracht.  Hergen heeft mij geleerd beter te luisteren naar mijn lichaam en te leven in het 'hier en nu'. Ik ben er achter gekomen dat het wegrennen voor gevoelens die niet welkom zijn meer stress oplevert, dan het toelaten van deze gevoelens ('laten zijn').  De acceptatie van de situatie zoals deze nu eenmaal is, is een proces waarbij Hergen ondersteuning heeft geboden.
Nu de training achter de rug is, betekent het niet dat ik geen stress meer ondervind. Ik merk echter steeds sneller mijn ingesleten reactie op onwelkome gevoelens/situaties op en kan er hierdoor beter mee omgaan.

Nicole,  Gouda

 

Ik dacht dat ik mezelf aardig kende. Ik denk immers veel na. Met mindfulness blijkt er echter nog een hele wereld voor me open te liggen. Een wereld die ik kan ervaren. Niet door na te denken maar door te voelen. Dat laatste was ik een beetje vergeten want het leek minder belangrijk. Daar ben ik door de plezierige trainingen van Hergen op teruggekomen. Trainingen die in een prettige sfeer plaatsvinden. Wat ik ook goed vind is zijn vasthoudende manier van doorvragen naar je ervaringen. Zorgt voor diepgang. Deze training heeft meer impact op me gehad dan ik ooit had kunnen denken.

Erik, Voorburg

 

Ik geef mindfulnesstraining in Voorburg (ook te bereiken vanuit Leidschendam, Voorschoten, Wassenaar, Rijswijk, Den Haag, Delft, Zoetermeer).   Daarnaast geef ik deze trainingen ook in Gouda (ook te bereiken vanuit (Moordrecht, Zwijndrecht, Waddinxveen, Boskoop, Bodegraven, Reeuwijk, Nieuwerkerk a/d IJssel).